Ralli eğitimi
21 Şubat 2022Ralli eğitimi ülkemizde güvenli sürüş teknikleri verme bilgisi olan eğitmenlerin vermesinin doğru olmadığı otomobile fizik kurallarını uyguladığımız ralli teknikleri eğitimdir. Ralli pist yarışı gibi yarış pilotlarına ve amatörlere derece isteyen herkesin alabileceği ralli sporunda başarı isteyenler için Ferrari yarış pilotlarına verilen eğitimi almak isteyenler için.
Ralli teknikleri eğitimi
Ralli teknikleri direk öğrenebileceğiniz bir sürüş tekniği değildir. Çünkü aracın dengesinin virajda ve düz yolda yüksek hızda nasıl kullana bileceğini anlamanız gereklidir. Sırası ile ileri sürüş teknikleri eğitimini almanız şarttır.
Ralli yarış teknikleri savrulma kontrolü ile başlar.
Ralli Güvenli sürüş eğitimi
Savrulma kontrolü kaygan zeminde aparatlı araçlarda anlaşılır durum oluşturur. Fakat bu aparatlı araçlarda aldığınız eğitimin doğru şekli ile verilmesi gerekir. Doğru şekli ile derken savruldun kurtardın toplamayı ve otomobile yön sağlaya bilmek yeterli değildir. Doğru olan savrulmadan nasıl kullanacağınızı anlamanızdır. Bu neden ile savrulma şiddeti düşer ve biz savrulmaları az yaşattığımız için rahat bir şekilde otomobile yön verme ve denge sağlaya biliriz.
Anti skid savrulmalar kaygan zeminli savrulmalar ralli eğitiminde bizim işimize yaramayan eğitimlerdir. Denge bozma sizin viraja giriş ve çıkışınızla alakalı olan apex tanımı ve kullanımı ile alakasız olan sadece kaydın ve savruldun eğitimidir.
Bu neden ile eğitim aparatlı otomobillerde sürüş teknikleri ve dengesi ile bize katkı sunar.
Ralli İleri sürüş teknikleri
İleri sürüş teknikleri ralli için orta aşama basit teknik eğitimdir. Buradaki basitlik ise aparatlı otomobilde öğrendiklerinizi yüksek hızda tekrar etmenizden kaynaklanır. Peki o kadar basit mi?
Burada önemli sırlar veriyorum aslında mesela ilk olarak yarış çizgisi normal yarış pilotları apex almayı neye göre yaparlar.
Bu durum en karışık gelen kısımdır.
Konu ile alakalı farklı viraj çizgileri apex ve yarış çizgisi ile alakalı standar ve doğru işte bu diye bileceğiniz resimler ve tanımlamalar internette bulunmakta fakat gerçekçi ve doğru değil.
- İlk olarak her eğitmenin ve yarışçının bildiği standartta başlıyoruz. Burada eğitmenin bildiği gazla viraja giriş aşaması ve bu aşamada vites küçültme ve fren yap adından sabit gaz yap apexi yakala ve aracı kasma bırak dışarıya açılsın tarzı ile başlıyoruz ve virajda dengede kalındığını anlatıyoruz.
- Sonrasında ilk yaptığımız viraj girişi için yanlışlar ve yanılgılara değiniyoruz. Nedir mi işte bu kısmı piyasadaki eğitmenler okuduğunda 1adım daha atacaklar çünkü bilmeden ezbere yukarıda anlattığım şekli ile eğitim yapıyorlar temel olarak dayandıkları tek madde apexe kadar sabit gaz otomobilin en dengeli pozisyonu olduğunu düşünmelerinden kaynaklıdır.
- Peki biz ne yapıyoruz. İşte sır. Neden hep aynı pilotlar yarışlarda bir geliyor. Nedir bu adamlarda ki yetenek; apex sandığınız gibi hissederek yada dik görerek alınan bir viraj iç dibi değildir. Apex savrulmadan gidebileceğin son noktadır.
- Bu konuda apexe kadar gaz sabit değildir. Aslında burada da 2 anlayış baş gösterir. Bu anlayış ise ilk olarak apexe kadar sabit gaz apex sonrası gazlama noktasıdır. Bu doğrudur.
- Peki daha iyisi var mı diğer sır ne burada açıklamamı anlamayan teknikte bilgisi olanlar olmaz diyecekler ama dip gaz apex savrulmadan çıkış ve içerde kalarak viraj dışına itilmemektir. En hızlısı budur. İtirazı olan eğitime katılır ve anlar.
Aslına bakarsanız eğitimde bu bölümleri direk 2. eğitimde sunmaktayım. Çok mu önemli evet çünkü çok güçlü bir sır ve bilgi.
Burada frenleme de çok önemli virajın girişinde yüksek bir hızla gelip virajın hızına anlık düşüp dip gaz vermeniz gerekiyor. Bu neden le 120 km hızda 12 metrelerde tam duruş yaşaya bilirsen 1 metrelik kısa fren ile viraj hızına düşebilirsin.
Kısaca bu hıza düşmek için fren çalışmaları yapıyoruz.
50 km hızda 1 metrede tam duruş aslına bakarsanız yarım metrede dura bilme tekniği var. Tabi ki yüksek hızlarda da en iyi metreleri yakalıyoruz. Takla atmadan otomobil nasıl sürülür otomobil neden takla atar konuları ile olaya kıvam katıyoruz.
Artık otomobilden biraz anlıyorsunuz fakat halen fizik kurallarını bilmiyor ve aracın tepkilerini öğrenmediniz.
Ralli Profesyonel sürüş teknikleri
Profesyonel sürüş teknikleri eğitiminde ise aracın tepkileri öğreniyorsunuz. Bu tepkiler size ağırlık transferi sayesinde sürüş esnasında değiştirebilme tekniklerini nasıl kullandığımızı göstere bilmemizi sağlıyor. Bu sayede araca inanılmaz manevralar kazandırıyoruz. İşte iş şimdi otomobil tutkusu başlıyor.
Artık otomobilden anlamaya başladığınız seviyedesiniz. Peki nedir bu ağırlık transferinin yada otomobilin tepkileri
Aracınızın tamponunun 1 cm kala herhangi bir engelden yatay kaçmasını öğretiyoruz. Yüksek hızda bir duvara doğru gittiğinizi düşünün bu duvara tampon köşesi 1 cm kala nasıl yatay hızla duvara vurmadan kaçabilir. İmkansız diye düşünmeyin eğitimde bu konular var. Peki bu durum ne kazandırır. Önünüzde kaza yapan 2 otomobilden aynı anda kaçabilirsin ve yarışta otomobilini parçalamazsın.
Dar alandan kaçış burada öğrenecekleriniz ise aracın dış lastiklerinden 1cm lik bir açıklıkta tünel oluşturulur bu dar koridordan yüksek hızda nasıl geçeceğiniz öğretilir. Burada ki amaç 2 aracın arasından anlık geçmektir. Aynalar bu darlıkta geçmeyecektir. Fakat rallide otomobilin aynaları kasa genişliğini geçmez.
Makas atarak geçme: Ralli ve yarışlarda önünüzdeki iki araç, arasında şerit boşluğu bırakmaz ve aracınız boy olarak 3 metre ise 2 metre gibi bir boy farkı bırakırlar ki makas atılmasın ve geçilmesin. Fakat biz geçiyoruz.
Aynı zamanda biraz daha dar olsa da geçebiliyoruz.
Kısacası burada kaçma eğitimi kısmını tamamlatıyor ve aracın ağırlıkları ile nasıl oynaya bileceğimizi size tanımlıyoruz.
Ralli eğitimi ve eğitmenle yarış
Eğitmen ile yarışmayacaksan yarış eğitimi aldığınızı düşünmemekte fayda var. Çünkü biz yarışmak nedir bir fikrinin olması gerektiğini ve öğrendiğin sürüş tekniklerini daha kısa zamanlarda kullanman gerektiğini anlamanı sağlaman gerekliliğini biliyoruz.
Bu başlangıç nasıl tabi ki viraj limit bulma eğitimi ile başlıyor. İleri sürüş teknikleri eğitiminde size 50 km’lik viraja 200 km hızda nasıl girebileceğini göstermiştik diye düşünün. Çünkü öyle.
İyi de ben nerden biliyorum o viraja 200 km hızlarda girebileceğinizi. İşte viraj limiti nedir bilmiyorsan neye göre gazlayacaksın ve hız disiplini sağlayacaksın. Bu konu önemlidir ve basittir. Bizde bu göbek noktada size limit bulmayı gösteriyoruz. Limit bulduktan sonra siz fizik kuralları ile otomobil kullanmayı öğreniyorsunuz.
Ferrarinin yarış tekniklerinde işte biz bu bulduğunuz limitin yeni bir fizik kuralı oluşturarak aynı viraja 250 km hızla girmeyi öğretiyoruz. Peki şimdi ne oldu biraz temkinli gidip 220km hızla alsan bile o virajı gayet iyi ve deneyimli olan pilotların maksimum 200 ile gireceği bir viraja daha hızlı giriyorsun ve zorlanmıyorsun.
Burada anlatamayacağım daha bir çok bilgi var kısaca anlamanız adına yazacağım. 250 km hızda girdiğin virajda sorun yaşarsan örneğin 251 km hız dışarı itilirsin. Sorun değil kurtarmayı biliyorsun. Kısacası limit üstünde kaza yapmadan otomobili nasıl içeriye alırsınız şeklinde müdahaleleri de öğretiyoruz.
Bu neden ile güvenli sürüş teknikleri yada ileri sürüş teknikleri uzmanıyım diye sadece engelden frenle kaçmayı gösterebilen Abs tanıtımı yapan. Esp fren sistemini anlata bilen savruldun toplamayı bu şeklide yaparsın kontra ver diye bilen eğitmenlerin seviyesinde ralli eğitimi alırsanız hiç bir şekilde işe yaramaz. Bu mudur dersiniz.
Ralli eğitimi bitiminde eğitmenle karşılıklı yarışır ve teknik algınızı karşılaştırırsınız. Sonra bitti mi hayır
Ralli Karting eğitimi
Karting eğitimi piyasada küçük yaş gruplarına verilen eğitim değildir. Karting eğitimi tüm ralli pilotlarının savunduğu şart dediği bir uğraşıdır. Peki ben ne düşünüyorum
Karting aracı amortisörü olmayan sıfır esnemeli yetersiz frenli aynı zamanda belli hız aralığı olan pilotluğa çok etki sağlamayan bir spordur. Burada benim eleştiride bulunmam ve beğenmememin yanında yarış eğitiminde kullandığım yönleri de var tabi ki. Fakat yarış eğitiminin kapsamında sayılmaz sizi ralli pilotluğu tekniği sağlamaz.
Ne yazık ki çocuklara yanlış apex alma öğretiliyor. Bu yanlış da sürekli ve uzun süreli olması kaynaklı tamamı ile yanlış bir sürüş stiline dönüşüyor.
Ben size kullandığım alanlarını yazacağım.
Darbe alma ve vurma:
Yarış esnasın da temas etmek darbe vurmak yasaktır. Fakat kontrol dışı savrulan bir araç yada ayağın da gaz takılması sonucu bir pilot gelip size darbe vurur. Gaz aslında takılmaz pilot anlık tepkisiz kalır gazı bırakmaz bazen de frene basamaz bu durumlar doğaldır. Tepki yavaşlığı ve alıklaşmadan kaynaklanır.
Siz bu durumlarda darbe alırsanız yarış biter çünkü otomobiliniz pist dışına çıkar. Bu noktada darbe vurmayı öğretiyoruz ilk olarak.
Darbeyi nerden vuracağını anladığında yarış da bilinçli darbe vurmak isteyenlerden kaçına biliyorsun . Öyle ki kontrolü kaybetmiş araçlarda seni etkilemiyor. Kısacası bir size zor durumlarda dahi sahada kalmayı bu şekli ile öğrete biliyoruz.
Bir diğer faydası ise farklı virajlara girmeniz oluyor. Burada ki avantaj ralli tekniklerini anlık olarak hemen virajlarda uygulama becerin. Bu nedenle tutup hep aynı kartinge çıkmak değil de nerde farklı karting bulursanız girmenizi şiddetle tavsiye etmekteyiz.
Bu şekilde eğitmen gibi ilk girdiğiniz virajda dahi en yüksek hızlarda ve en doğru şekli ile viraj alma yetisi kazanmanızı sağlar.